MOVIMIENTOS EN EL ESPACIO-TIEMPO


 
     
 
ENUNCIAT Solució

(4-5 p. 137) Un coet espacial de longitud L0 marxa amb una velocitat constant V relativa al sistema K (veure la figura). La punta del coet, A’, passa pel punt A de K en l’instant t = t’ = 0 i en aquest instant emet un senyal des d’A’ fins a B’.

(a) Quant tarda el senyal de llum, mesurat en el sistema de referència del coet, Δt’, a abastar la cua, B’, de la nau?

(b) En quin instant, t1, mesurat des del sistema K, abasta el senyal la cua, B’, de la nau?

(c) En quin instant, t2, mesurat en K, passa la cua de la nau, B’, pel punt A?

(4-6 p. 138) Un coet de 100 m de longitud, que marxa a β = 0,6, porta un receptor de radio en la punta. S’emet un pols de radio des d’una estació espacial en repòs en el moment en què passa front a aquesta la cua del coet.

(a) A quina distància de l’estació espacial es troba la punta del coet en l’instant d’arribada del senyal de radi a la punta?

(b) En termes del temps de l’estació espacial, quin és l’interval de temps entre l’arribada d’aquest senyal i l’emissió de l’estació?

(c) Quin és l’interval de temps segons les mesures en el sistema de referència en repòs en el coet?

(4-8, p. 138) Un pols de llum és emés des del punt X1 de l’eix de les X i és absorbit en el punt X2=X1+L. En un sistema de referència que es mou a una velocitat V=βc segons le’xi X:

(a) Quina és la separació espacial L’ entre el punt on s’emet la llum i el punt on s’absorbeix?

(b) Quant de temps transcorre entre l’emissió i l’absorció de la llum?

(4-9, p. 138) Dos naus espacials, cada una de les quals mesura 100 m en el sistema propi, es creuen entre sí. Els instruments de mesura situats en la nau A indiquen que la part de davant de la nau B triga 5,00·10-6 s a recórrer tota la longitud A.

(a) Quina és la velocitat relativa de totes dues naus?

(b) Un rellotge col·locat en l’extrem frontal de B indica exactament la una en passar pe l’extrem frontal d’A. Quina serà la lectura del rellotge en passar l’extrem posterior d’A?

 

(4-10, p. 138) Els messons π amb càrrega (pions) són creats en les col·lisions d’alta energia entre protons i neutrons. Es desintegra en el sistema propi d’aquests segons la llei

N(t) = N0 2 -t/T

on T és la vida mitjana i val 2·10-8 s. Es produeix un núvol de pions en el blanc d’un accelerador, i s’observa que dues terceres parts d’aquests sobreviuen una distància de 30 m mesurada a partir del blanc. Quina és l’energia del pions?

(4-11, p. 139) Un raig de messons K+ inestables que marxen a la velocitat c√3/2 passa per davant de dos contadors separats una distància de 9 m. Les partícules no experimenten cap perduda enla velocitat ni en l’energia en passar per davant dels contadors,però proporcionen polsos elèctrics que poden contar-se. S’observa que mentre el primer contador indica 1.000 el segon tan sols 250. Suposem que la disminució es conseqüència de la desintegració de les partícules durant el vol, quin és el període de semidesintegració en el sistema propi dels messons?

(4-12 p. 139 FRENCH) A les dotze de migdia un coet espacial passa front a la Terra amb una velocitat de 0,8 c. Els observadors de la nau i els de la Terra estan d’acord en què, efectivament és migdia.

(a)    A les 12:30 pm segons el rellotge situat a la nau, aquesta passa per davant d’una estació interplanetària que es troba fixa en relació a la Terra i els rellotges de la qual indiquen el temps de la Terra. Quina hora és en la estació?

(b)    A quina distància de la Terra, en coordenades terrestres, es troba l’estació?

(c)     A les 12:30 pm, hora de la nau, s’estableix comunicació amb la Terra des de la nau. Quan, en temps de la Terra, es rep el senyal de la nau?

(d)     L’estació terrestre contesta immediatament. Quan es rebrà la resposta, hora de la nau?

És convenient resoldre aquest problema des del punt de vista de la Terra i del de la nau

(4-15 p. 140) S’emet un pols de llum des d’un punt O, aquest pols és absorbit posteriorment en un punt P (veure la figura). En el sistema K, el segment OP té una longitud L i forma un angle θ amb l’eix de les X. En un sistema K’ que es mou a una velocitat constant V respecte a K dirigida segons l’eix de les X:

(a) Quin és el temps t’ que transcorre entre l’emissió i l’absorció de la llum?

(b) Quina és la separació espacial L’ entre el punt d’emissió i el punt d’absorció de la llum?

(4-16 p. 140) Una barra d’una longitud pròpia Lo es troba en repòs en un sistema K’. Està en el pla (X’,Y’) i forma un angle arcsin(3/5) amb l’eix X’. Si K’ es mou amb una velocitat constant V paral·lela a l’eix X d’altre sistema K:

(a) Quin serà el valor de V si, en K, es mesura que la barra forma un angle de 45o amb l’eix X?

(b) Quina és la longitud de la barra mesurada en K sota aquestes condicions?

(5-9 p. 184) Tres transmissors de ràdio idèntics A, B i C, cada un dels quals transmet a la freqüència no en el respectiu sistema propi, es troben en moviment com es mostra a la figura següent:

(a) Quina és la freqüència de les senyals de B que rep C?

(b) Quina és la freqüència de les senyals d’A que rep C?

(5-12, p. 185) Existeix un servei de naus espacial des de la Terra a Mart. Cada nau està equipada amb dues llums idèntiques, una davant i una altra al darrere. Les naus marxen normalment a una velocitat Vo relativa a la Terra, de forma que el far davanter de la nau espacial que es dirigeix cap a la Terra aparenta ser verd (λ = 500 nm) i la llum de la cua d’una nau que s’enlaira aparenta ser roja (λ = 600 nm).

(a) Quin és el valor de β?

Una nau espacial accelera per a avançar a una altra nau que marxa per davant d’ella. A quina velocitat haurà de marxar la naur primera (respecte de la Terra) per a que la llum de la cua de la nau que es dirigeix cap a Mart per davant d’ella semble un far davanter (500 nm)?

(5-15 p. 186) Algunes observacions efectuades sobre un objecte estel·lar, quàsar 3C-9, fan pensar que, quan emeté la llum que just acaba d’arribar a la Terra, estava e moviment i allunyant-se de la Terra a una velocitat de 0,8c.

(a) Una de les línies identificades de l’espectre d’aquest quàsar té una longitud d’ona de 120 nm quan s’emet des d’una font estacionària. En l’espectre del quàsar observat a la Terra, a quina longitud d’ona correspon?

(b) Els quàsars emeten energia a una velocitat tan gran que els astrònoms creuen que han de cremar-se per complet en un temps relativament curt. Si el temps de vida del 3C-9 se suposa que és de 106 anys mesurats en el sistema en repòs del quàsar, determina l’interval de temps terrestre durant el qual es rep radiació del 3C-9 a la Terra. (Se suposa que la velocitat relativa a la Terra roman constant).

(5-16 p. 186) Una línia corresponent al calci en l’espectre de l’estrella a Centauri té una longitud d’ona de 396,820 nm; la mateixa línia en l’espectre solar té una longitud d’ona que és de 396,849 nm.

(a) Quina és la velocitat radial de a Centauri relativa al sistema solar? S’apropa o s’allunya?

(b) La velocitat transversal de a Centauri és pràcticament igual a la velocitat radial d’aquesta; la distància al Sol és de 4,3 anys llua Centauri  després de 10 anys.

(c) Quina velocitat transversal respecte de la visual haurien de tenir els ions de calci de forma que la llum amb longitud d’ona normal de 396,849 nm variara en 0,029 nm? Es podria distingir la llum de la que es rep procedint de a Centauri.

(5-20, p. 188) A i B són bessons. A marxa cap a a-Centauri, a una distància de quatre anys llum, i retorna després a la Terra. En tots dos trajectes la velocitat respecte de la Terra és de 0,6c i transmet un senyal de radio cada 0,01 d’any en el seu sistema. El seu germà bessó B emet de forma semblant un senyal cada 0,01 anys respecte del seu sistema en repòs.

a) Quants senyals de les emeses per A, abans d’iniciar el retorn, rep B?

b) Quants senyals rep A abans d’iniciar el retorn?

c) Quin és el nombre total de senyals que rep cada bessó provenint de l’altre?

Quin és ,és jove al final del viatge? Quant més jove?
 
 

 

 
 

Los enunciados de todos los problemas proceden del libro de A.P. French, Relatividad especial (Reverté; Barcelona)